Aletha en Gerlof Boersma

Aletha en Gerlof Boersma uit Harderwijk durfden de uitdaging aan om een oud huis uit de jaren zeventig van top tot teen op te laten knappen. “We hebben echt alles aangepakt. We wilden daarin wel echt onze wensen als leidraad nemen. Voor de keuken waren we echt op zoek naar maatwerk en een persoonlijke benadering. Bij een reguliere keukenzaak zit je toch vast aan standaardmaten en komen ze hooguit een keer bij je thuis om in te meten. Ik was juist op zoek naar iemand die de tijd neemt en in het huis zelf kan meekijken en meedenken wat de mogelijkheden zijn. Ik dacht: er moet toch iemand te vinden zijn in Harderwijk die maatwerk kan leveren op keukengebied. Zo kwam ik na wat googelen eigenlijk direct bij Marcel van Het Keukenbureau uit. Hij nam uitgebreid om ons te leren kennen tijdens een gesprek in ons oude huis.

Hij stelde vragen over wat we verwachten van de keuken, wat de beleving zou moeten zijn, nog niet direct gericht op het praktische, maar juist eerst op het gevoel.

Voor ons was het essentieel dat de keuken een rustige, gezellige plek zou zijn waar je samen kunt zijn, maar waar je ook echt contact hebt met de rest van de ruimte. Tijdens de vervolgafspraak is Marcel vast met Gerlof naar het nieuwe huis gegaan. De oude bewoners boden daar gelukkig alle ruimte voor. Onder het genot van een kop koffie konden ze zo alles bekijken en de ruimte vast verkennen. En uiteindelijk zijn we nog bij elkaar gaan zitten om de specifieke, praktische wensen door te spreken. Zo hadden we zelf in gedachten om een schierkookeiland te creëren, zonder grote afzuigkap maar geïntegreerd en weggewerkt in het plafond. Marcel opperde het idee van een afzuigsysteem in de inductiekookplaat zelf. Dat was voor ons een optie die ons vooraf wel aanspraak maar te duur leek.

Hij liet ons met een filmpje zien hoe het werkte. En rekende ons voor dat – vanwege het meerwerk van de aannemer – het qua kosten dichter bij elkaar lag dan gedacht. Dan krijg je ook spijt als je daar niet direct voor kiest. Verder had ik in eerste instantie een combi-oven voor ogen, omdat ik dat gewend was. Marcel vroeg me of ik wel eens had nagedacht over een stoomoven. Juist omdat we gezond eten en heel gevarieerd zou deze manier van bereiden volgens hem beter bij onze persoonlijke kook-en leefstijl passen. In zijn advies kijkt hij dus heel erg naar wie je bent en wat je doet met koken.

Het is heerlijk dat er geen druk is of oordeel, maar juist rust en ruimte. Hij had een schets gemaakt en liet verschillende materialen en opties zien. Hij zei direct: ik laat het hier achter, kijk er samen naar, overdag en ’s avonds en laat het me weten als je de knoop hebt doorgehakt. We voelden ons echt vrij om zelf de keuzes te maken. Je bedenkt allerlei dingen, maar hoe het gaat worden, geen idee. Is het nu dan ook zoals ik in mijn hoofd had? Ja, dat is zo.

Ik heb er geen moment spijt van en geniet er
elke dag van om hier te koken.”

Dit interview was eerder te lezen in Harderwijk Magazine.